Inför avslutet på vårt projekt Lokalt Driven Landsbygdsutveckling har vi bjudit in deltagare till en inspirerande studieresa till Sparreholm den 3 december

Sparreholm_aret_runt

Deltagande: 36 personer enligt bifogad deltagarlista

En dag i början av december gjorde vi ett studiebesök i Sparreholm, en ort som ingått i Flens kommuns ortutvecklingsprojekt. Vi var 36 förväntansfulla deltagare som inledde resan med buss från Nyköping. Väl framme i Sparreholm möttes vi av Lena Wistrand som var vår guide för dagen.

Vi startade visningen vid Sparreholms Slott där Lena berättade, både om slottet och dess historia och samtidigt om ortens historia och utveckling. Det gjorde hon på ett mycket kunnigt och trevligt sätt och när vi fortsatte resan kände vi oss väl uppdaterade.

Nästa anhalt var Garaget som är ett tidigare garage som nu blivit restaurang och café. Här möttes vi av Magnus Svensson som äger och driver Garaget och dessutom är ordförande i den lokala utvecklingsgruppen. Han berättade på ett inspirerande sätt och Garagets tillkomst och om arbetet inom utvecklingsgruppen. Under tiden undfägnades vi med kaffe och goda smörgåsar som smakade bra efter resan.

Därefter begav vi oss till Fabriken som tidigare var en snickerifabrik men som nu förvandlats till en jättestor affärslokal med över 5 000 kvadratmeter säljyta. Här finns allt i form av kläder, textilier och prydnadssaker och många av deltagarna passade på att göra en del julklappsköp. Lastade med paket återvände vi till garaget för en vällagad och god lunch. Under lunchen berättade Lena och Magnus mer om vad som åstadkommits under arbetet med ortsutveckling i Sparreholm. Bl. a. har skolan varit nedläggningshotad men det hotet är nu avvärjt efter massiva protester. Man har dessutom lyckats med att få tillbaka affären som var stängd under några år.

Vi fick även stifta bekantskap med Båvens Spinnhus vars grundare Marianne Fröberg       berättade om bakgrunden till att företaget startades och om den verksamhet man har i dag. Man tar emot ull från traktens fårbönder och tvättar, bereder och spinner ull till garn, både för återtag och för försäljning. Även här var det ett antal av våra resenärer som passade på att göra goda affärer inför julen.

Slutligen fick vi ta del av ett omfattande Leaderprojekt där Sparreholms Båtklubb genomfört ett omfattande arbete under två års tid med att kartlägga och mäta upp sjön Båven och alla dess djup och grynnor. Man har ekolodat och mätt in varje grund som finns i hela Båven som är en mycket stor sjö med ca 250 öar vilket gör att sjön mer liknar en skärgård. Arbetet har resulterat i ett omfattande kartmaterial/sjökort som nu finns att köpa på olika ställen runt sjön. Sjökortet finns även i digital form som kan laddas ner i en dator.

Innan vi lämnade Sparreholm för återresan till Nyköping kunde vi konstatera att det varit en inspirerande dag som gett många nya intryck. Man behöver inte alltid resa så långt för att hitta spännande och nya idéer. Vi tackade våra värdar Lena och Magnus och vi var flera som började planera för ett nytt besök i Sparreholm, kanske för att handla i Fabriken eller för att äta gott i Garaget. Tillsammantaget var det ett givande studiebesök.