Stavsjö

Valborg 2019

Valborg 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilka är vi?

Antalet delägare från Stavsjö och Ålberga i Kiladalens Utveckling AB (svb), kort kallat KUAB, är nu 59. De som är med har köpt aktier för mellan 1000:- och 5000:- kronor. Total har de här personerna, vi som grannar, satsat långt över 100 000 kronor.  Är vi nöjda?  Nej vi vill att minst 100 personer blir delägare i detta initiativ. Här nere ska vi berätta varför vi vill engagera fler invånare att bli delägare för att göra Ålberga och Stavsjö ännu bättre:
Vi har nu kört Språkcafé seden början av januari. Mellan 20-40 personer från asylboendet kommer till Föreningshuset i Stavsjö. Mellan 10-12 personer ifrån Stavsjö med omnejd deltar varje gång.  Totalt har omkring 40 personer från Kiladalen deltagit vid olika tillfällen.     Detta är helt fantastiskt! Och detta engagemang är förmodligen en av förklaringarna till varför Stavsjö inte haft några problem med asylboendet.  Tvärtom är det så att många av de som bor där ber om att få något meningsfullt att hjälpa till med.  Så har t ex Ghassan från Syrien hjälpt oss genom att spackla och måla den nya handikapptoaletten i den vårdcentral vi öppnar den 1 september i år.

Vi har dragit in fiberkabel här i skolan, och vi har betalt för det med egna pengar.
Vi har en nyemission som pågår och vi har bestämt att den skall pågå t o m maj månads utgång. Det finns alltså fortfarande möjlighet att delta.  Gå tillbaka till de mail du fått eller hör av dig till Gunnar Casserstedt, 073 068 3700.

Just nu håller vi på och bygger det andra utlämningsstället i den digitala lanthandeln i Ålberga. Vi hyr redan en lokal som är under inredning och handeln börjar i maj. Idag har 22 familjer i Ålberga anmält sitt intresse att delta. Ägarna av ICA Maxi i Norrköping kommer upp till Ålberga en kväll i maj för att personligen presentera sig och berätta mer om hur man handlar.
Förra veckan lämnade  regeringens Utredning Service i Glesbygd sin rapport.  Det är den senaste av Statens Offentliga Utredningar SOU 2015:35. Rapporten handlar egentligen om handeln i glesbygden. Vi är inte glesbygd; vi är stadsnära landsbygd. Men i utredningen tyckte man att det vi gör i Stavsjö är så spännande att man skrev ett särskilt avsnitt om Stavsjö, vad vi gör i Stavsjö med vår digitala landshandel att man ville ha med ett avsnitt om nya trender inom livsmedelsdistributionen som ett gott exempel.  Bland rekommendationerna står det bland annat att det vi gjort i Stavsjö bör genomföras på andra ställen i landet.  Är detta viktigt? Ja, det är viktigt att Stavsjö finns på kartan, inte som dåligt exempel utan som föregångssamhälle. Det är därför som vi vill att så många som kan, blir delägare i Kiladalens Utveckling AB.
Så vad ska vi med skolan till?

Först och främst är det VÅR skola! Vi bestämmer från och med NU vad vi vill göra med skolan. Det är det viktigaste.
Vi kör ju redan migrationssvenska i lokalen på dagtid varannan torsdag. Då kommer 3 SFI lärare hit under 3 timmar. Det är Kornelia och Peter från Ungern och Yahya från Irak. 3 härliga ungdomar från Nyköping och Trosa som en gång själva gått SFI-kursen i Nyköping.  Vi kan ersätta dem eftersom vi får lite draghjälp av Migrationsverket i Norrköping. Så nu har vi skapat några arbetstillfällen, även om det är i begränsad form.
Kiladalens Församling och Förskolan kommer att fortsätta i våra lokaler, men nu som hyresgäster till oss. Att hyra gymnastiksalen kostar 100 kronor per timme.

Men vi vet alla att det kostar pengar att äga den förmånen. Därför har vi jobbat hårt med att hitta andra organisationer som vill använda skolan. Vårt ankare just nu är Sörmlands landsting som avser att under 2 år på prov öppna en mottagning i september.  Det är därför som vi börjat anpassa skolan med en handikappvänlig toalett. Vi kommer att bygga en ramp för rullstolsbundna vid den östra gaveln. Vi ska måla väggarna för att fräscha upp lokalen lite.

Vi hoppas att landstinget ger oss en bättre och billigare service på det här sättet. I Jönåker öppnade landstinget för några år sedan en liknande mottagning men antalet besökare är förmodligen för litet. Så varför ska vi då få en mottagning?  Landstinget har gått oss till mötes för att vi engagerar oss. Kommer mottagningen att finnas kvar i framtiden? Ja, det beslutet ligger inte hos landstinget. DET BESLUTET LIGGER FAKTISKT HOS OSS! BESLUTET OM HURUVIDA DISTRIKTSSKÖTERSKEMOTTAGNINGEN FINNS KVAR HÄR HÖSTEN 2017 DET BEROR ENBART PÅ OSS SJÄLVA! VÄLJER VI ATT ANVÄNDA DEN HÄR TILLGÅNGEN I TILLRÄCKLIG UTSTRÄCKNING KOMMER DEN ATT FINNAS KVAR.

VÄLJER FLERTALET AV OSS I STAVSJÖ ATT FORTSÄTTA ATT ÅKA TILL KROKEK ELLER NYKÖPING FÖR PLANERAD SJUKVÅRD, JA DÅ HAR VI VISAT ATT VI INTE VILL HA MOTTAGNINGEN KVAR. SÅ ENKELT ÄR DET.
Vi hoppas också få kommunen som hyresgäst. Vi vet inte om vi lyckas men vår förhoppning är att kunna locka till oss HEMTJÄNSTEN och att kommunen driver Stavsjö och Ålberga som ett eget distrikt. Vi menar att kommunen skulle spara pengar på det samtidigt som hemtjänsten skulle kunna handla maten f ör sina kunder i Stavsjö och Ålberga genom att använda den digitala lanthandeln istället för att köpa maten i Nyköping och frakta den hit ut.
Rinken och gymnastiksalen ska vi naturligtvis använda. För den som undrar så har vi precis gjort den årliga inspektionen av utrustningen.

Så får vi se om vi kan väcka den gamla slöjdsalen till liv igen. Catrin på krogen efterlyser en lokal för drejning. Kanske finns det andra idéer hos er här?

 

 

  • Stavsjö
  • Stavsjö